algemene, veelzijdig doelgerichte en specifieke oefeningen

Algemene, veelzijdig doelgerichte en specifieke oefeningen

Het aangrijpingspunt van de revalidatie van patiënten met lage rugklachten is het motorische gedrag. Uitgaande van een patiënt met acute klachten worden oefeningen geïmplementeerd in de revalidatie die verlopen van algemeen naar veelzijdig doelgericht naar specifiek. Wat is het verschil?

Algemene oefeningen

Uitgaande van de trainingsleer wordt onder specifiek verstaan wanneer spiercontractie, energiesysteem en beweging overeenstemmen met de functionele handeling. (Weineck 2007). Bij algemene oefeningen voldoet maximaal 1 aspect hieraan.

Binnen de wervelkolomrevalidatie gaat het hier om het geïsoleerd aanspreken van musculatuur; de lokale musculatuur van de wervelkolom. Naast het lokale systeem wordt het globale mono articulaire systeem aangesproken. Het systeem dat het lokale segmentale spiersysteem ondersteund bij activiteiten waarbij de wervelkolom tegen de zwaartekracht inwerkt. De soort oefeningen die plaatsvinden bij de algemene oefeningen hebben vaak een minder functionele uitgangshouding; ruglig, buiklig, handen en knieenstand etc.

Veelzijdig doelgerichte oefeningen

Bij veelzijdig doelgerichte oefeningen zie je dat de spiercontractie en het energiesysteem overeenstemmend zijn met de functionele handeling. De beweging is echter nog niet specifiek.

In de revalidatie van de wervelkolom ligt het accent op het trainen van de intermusculaire coördinatie tussen het lokale, globale mono articulaire systeem en het globale multi articulaire systeem. De oefeningen gaan van een regionaal naar een totaal karakter; houdingen en of bewegingen van de wervelkolom worden gecombineerd met bewegingen van de onderste en/of bovenste extremiteit. De oefeningen krijgen een meer functioneel karakter daar synergistische bewegingsketens worden getraind.

Specifieke oefeningen

Bij specifieke oefeningen zijn het contractiemechanisme, het energiesysteem en de beweging overeenstemmend met de functionele handeling. Voor de wervelkolomrevalidatie betekent dit dat het trainen van de wervelkolom wordt gecombineerd met synergistische bewegingsketens die de functionele handelingen van de patiënt representeren. Deze functionele handelingen kunnen zijn op ADL niveau, werk of sport. Functionele handelingen zijn gerelateerd aan een doel. Het doel van de handeling representeert de interactie met de omgeving. Voor het uitvoeren van specifieke oefeningen moet de specifieke omgeving uiteindelijk worden geïmplementeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *