basiscursus dryneedling

Myofasciale pijn en dry needling basiscursus

 

Inleiding/omschrijving

In deze module wordt de theoretische basis van myofasciale pijn en myofasciale triggerpoints (MTrPs) behandeld. Het inmiddels in wetenschappelijke kringen breed geaccepteerde theoretische verklaringsmodel wordt op een heldere manier uiteengezet adhv het meest recente onderzoek..

De diagnostiek van MTrPs wordt beschreven  en in de praktijk op elkaar geoefend. De rol van myofasciale triggerpoints bij klinische beelden als hoofdpijn, nekklachten (o.a. whiplash), a-specifieke en specifieke KANS,, lage rugklachten, klachten in bekkenregio en benen (w.o. pseudoradiculaire problematiek) komen uitgebreid aan de orde.

De therapeutische mogelijkheden voor de fysiotherapeut, manueel therapeut of chiropractor bestaande uit de niet-invasieve technieken en triggerpoint dry needling worden behandeld. . De diagnostische vaardigheden en manuele behandeltechnieken worden geoefend a.d.h.v. alle behandelbare spieren in het gehele lichaam. Triggerpoint dry needling wordt uitgebreid geoefend a.d.h.v. een selectie uit klinisch belangrijke en veilig te prikken spieren.

De cursisten kennen en begrijpen na afloop van deze module de indicaties en contra-indicaties en complicaties van de niet-invasieve technieken en het triggerpoint dry needling.

 

Doel: De cursisten begrijpen na afloop van deze module de theoretische basis van myofasciale pijn, begrijpen de etiologie van myofasciale triggerpoints (MTrPs), kennen de symptomen van MTrPs, beheersen de diagnostiek van MTrPs, kennen de diverse behandelmogelijkheden van MTrPs en beheersen een aantal technieken. Bovendien hebben zij kennis opgedaan van de relatie tussen myofasciale pijn en diverse bekende medische diagnoses, hebben zij kennis opgedaan betreffende relevante “rode vlaggen” en van de klachtenonderhoudende factoren (mechanisch, metabool, endocrien en voeding-gerelateerd).

Doelgroep/ingangsniveau

Fysiotherapeuten en manueeltherapeuten
Het verdient aanbeveling om al voor de start van de cursus te beginnen met een vaccinatie programma voor Hepatitis  B. U kunt dit doen bij de plaatselijke GGD of uw huisarts.

Didactische werkwijze

Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining

Docenten: J.L.M. Franssen en prof. dr. J. Zaagsma

Cursusleiding: J.L.M. Franssen, B.T.M. Beersma en M.J.I. Eleveld, M.C.E. Luitjes

 

 

De cursus vindt plaats bij Nexus in Gennep. Aanmelding en organisatie via www.myofascialepijn.nl

 

Reacties:

 1. Denise Heimgartner schreef:

  Beste,

  Op welke data wordt deze cursus in Gennep aangeboden?

  Met vriendelijke groeten,
  Denise Heimgartner

  1. martin schreef:

   Dag Denise
   bedankt voor je interesse in de cursus. De cursus vindt weer plaats 2-4 november. Meer informatie hier https://www.physioeducation.eu/s/orofaciaal-therapie/cursussen/crafta-dryneedling/
   mocht je verdere vragen hebben kun je ons altijd mailen of bellen.
   Hartelijke groet
   Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *