Oefening van de maand: Crunch fit ball leg extension

Crunch fitball knee extension
beginpositie eindpositie
De patiënt ligt met de wervelkolom op de fitball met beide voeten op de grond en het hoofd en de wervelkolom in een neutrale positie. De handen bevinden zich naast de oren. De patiënt ligt met de wervelkolom op de fitball met een voet op de grond en de knie 90 graden geflecteerd en het contralaterale been in extensie. De wervelkolom en het hoofd blijven in een neutrale positie. De handen bevinden zich naast de oren.
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt langzaam het been gestrekt ZONDER dat er beweging plaatsvindt in de wervelkolom en het bekken.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met specifieke en a-specifieke lage rugklachten.
doelen Het belangrijkste doel van de oefening is het stimuleren van de optimale intermusculaire samenwerking tussen de local stabiliser M. Transversus abdominis de global stabilisers M. Oblique externus en internus en de global mobiliser M. Rectus abdominis.
Waar op te letten Van belang bij deze oefening is dat er geen beweging plaatsvindt in de lumbale wervelkolom.

De oefening wordt langzaam uitgevoerd met als doel 10 x 10 seconden aan te houden met een pauze van 30 seconden tussen de herhalingen.

Wat aan te bevelen is bij patiënten met wervelkolom klachten is eerst bewust de M. Transversus abdominis aan te spannen voordat de initiële beweging vanuit het been plaatsvindt.

Zorg aan het begin van de oefening dat de fitball ligt op een zachte mat. Hierdoor ligt de fitball meer stabiel. Als verzwaringsprincipe kan de zachte mat worden weggenomen of de fitball harder worden opgepompt; een labieler steunvlak ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *