Oefening van de maand: ellbow in the pocket

Ellbow in the pocket
beginpositie eindpositie
 

De patiënt zit op een stoel of staat met de armen in 90 graden abductie in het scapulaire vlak. De ellenbogen zijn in 90 graden flexie De wervelkolom is in een neutrale positie en de blik is recht naar voren.

 

De eindpositie is die positie waarin de ellenbogen zich bevinden ter hoogte van beide broekzakken, de schoudergordel staat in retractie/depressie. De ellenbogen zijn in 110-120 graden flexie. De wervelkolom is in een neutrale positie en de blik is recht naar voren.

 

bewegingsverloop Vanuit de beginpositie maakt de patiënt vanuit het glenohumerale gewricht een adductiebeweging en vanuit de schoudergordel een retractie/depressie beweging; de ellenbogen gaan richting de broekzakken aan de achterzijde. Vandaar de naam; elbow in the pocket.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij alle patiënten met schouderklachten
doelen Het belangrijkste doel van deze oefening is het reactiveren van de M. Trapezius pars ascendens. Dit is één van de spieren die vaak reageert met hypotonie wanneer er sprake is van schouderproblemen. Vaak in combinatie met de M. Serratus anterior.

 

Waar op te letten Van belang bij deze oefening is dat er een goede retractie/depressie beweging plaatsvindt in de schoudergordel; deze leidt tot optimale rekrutering van de motorische eenheden in de M. Trapezius pars ascendens.

Wanneer de oefening pijn veroorzaakt in de beginpositie speelt vaak de hypertonie van de M. Deltoideus een rol. Door de activiteit van de M. Deltoideus wordt het glenohumeraal gewricht naar craniaal getrokken met als mogelijk gevolg SAPS (Sub Acromial Pain Syndrom).

Een mogelijkheid om dit te verminderen is door in stand of in zit het handvat van de latpulley vast te houden. Hierdoor kan de arm letterlijk “hangen” en de M. Deltoideus ontspannen.

Een andere mogelijkheid is het veranderen van de uitgangshouding van zit naar bijvoorbeeld zijlig of buiklig. Buiklig heeft als groot voordeel dat naast de scapulafixatoren ook de exorotatoren van het glenohumerale gewricht worden geactiveerd tijdens het uitvoeren van de beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *