Oefening van de maand; de imbalanced bend over barbell row

   

Imbalanced bend over barbell row
Beginpositie/

Eindpositie

Beginpositie:

De patiënt staat met de voeten op heupbreedte. De knieën zijn licht geflecteerd. De heupen zijn tussen de 80 en 90 graden geflecteerd. De wervelkolom is in een neutrale positie en het hoofd is in het verlengde van de wervelkolom. De armen hangen verticaal. De elle bogen zijn licht geflecteerd. De handen houden de barbell op schouderbreedte vast.

Eindpositie:

De patiënt staat met de voeten op heupbreedte. De knieën zijn licht geflecteerd. De heupen zijn tussen de 80 en 90 graden geflecteerd. De wervelkolom is in een neutrale positie en het hoofd is in het verlengde van de wervelkolom. De armen hangen verticaal. De elle bogen zijn geflecteerd. De schouders in een abductie/retroflectie positie. De barbell is ter hoogte van de navel.

bewegingsverloop de beweging wordt geïnitieerd vanuit de elle bogen. De elle bogen flecteren, de schouders maken een abductie/retroflectiebeweging. De barbell wordt tijdens de beweging naar de navel bewogen.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij alle patiënten met schouder en rugklachten
doelen ·      Stabiliteitsverbetering

·      Krachtverbetering

Waar op te letten Belangrijke objectieve criteria bij deze oefening liggen bij

1. Een juiste uitgangshouding

2. Een juist bewegingsritme

3. Een juiste bewegingsuitslag

4. Een juist bewegingsverloop.

Uitgaande dat de imbalanced bend over barbell row als schouder oefening wordt ingezet gelden de volgende criteria:

Belangrijk in deze oefening is de uitgangshouding: het hoofd is in het verlengde van de neutrale positie van de wervelkolom. De schoudergordel is in een lichte retractie positie! De elle bogen zijn licht geflecteerd. Juist deze positie leidt ertoe dat er continu musculaire controle is.

Tijdens het uitvoeren van de imbalanced bend over barbell row blijft de schoudergordel laag. Veel patiënten met schouderklachten hebben de neiging de schoudergordel naar elevatie te bewegen; dit is een veel voorkomende compensatie strategie.

Bij de eindpositie opletten dat de elle bogen niet maximaal extenderen, dit leidt tot maximale musculair spanningsverlies.

Door imbalanced trainen kan het accent worden gelegd op de aangedane schouder waarbij er een overflow vanuit de gezonde zijde kan plaatsvinden. Gaar dit goed dan is de one armed bend over dumbell row een prima alternatief.

Deze oefening traint voor de scapulothoracale musculatuur; vooral de M. Rhomboidei en de M. Trapezius p. Medius. Beide belangrijke spieren voor een optimale scapulabeweging. Naast deze spieren is het trainen van de M. Trapezius p. Ascendens en de M. Serratus Anterior belangrijk voor een juist scapulo-humeraal ritme.

Het bewegingsrite van de oefening is een 1-0-1 ritme. Dit betekent dat het excentrische en concentrische bewegingsverloop even snel verlopen. Tijdens het omkeermoment is er geen pauze ( vandaar de 0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *