Oefening van de maand: roman chair with rotation

Roman Chair of Back Extension with rotation
beginpositie eindpositie
De patiënt staat in het roman chair apparaat. Het bekken is gefixeerd op de polster. De wervelkolom is in een extensie/rotatie positie. De eindpositie is de positie waarbij de wervelkolom zich in een volledige flectie/rotatie positie bevindt
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patient gevraagd een volledige flectie/rotatie te maken van de wervelkolom gevolgd door een volledige extensie/rotatie van de wervelkolom.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten waarbij flexie/rotatie en/of extensie/rotatie bewegingen een belangrijk onderdeel vormen van alle dagelijkse activiteiten.
doelen Het belangrijkste doel bij deze oefening is het realiseren van een optimale intermusculaire coördinatie tussen het lokale en globale spiersysteem van de wervelkolom in combinatie met de dorsale keten van de onderste extremiteit.
Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

o   Start vanuit de extensie/rotatie positie van de wervelkolom. Deze positie is voor iedere patiënt individueel,

o   Pijnvrij trainen, om pijninhibitie en neurale re-distributie bij het uitvoeren van de oefening te voorkomen,

o   De bewegingsuitslag in de wervelkolom wordt rustig opgebouwd tijdens het uitvoeren van de herhalingen. In de tweede of derde serie wordt de volledige bewegingsuitslag in flectie/rotatie of extensie/rotatie bereikt.

o   De oefening vindt plaats in een 1-0-1 ritme. Wat betekent dat de excentrische fase gelijk snel is aan de concentrische fase.

o   De oefeningen kunnen zonder maar ook met gewicht worden uitgevoerd. Daar een verminderde Krachtuithoudingsvermogen vaak een belangrijke rol speelt bij lage rugklachten is het trainen met een gewicht belangrijk voor primaire en secundaire preventie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *