Oefening van de maand: de bridge single leg Bosu

     

Bridge single leg Bosu
beginpositie eindpositie
De patiënt ligt op zijn rug op een mat. De handen liggen op de mat. Vanaf de schouderbladen is de wervelkolom los van de mat. De voeten staan op de BOSU op heupbreedte. De knieën zijn 90 graden geflecteerd. Het lichaam is in een rechte lijn. De uitgangshouding van de patiënt is gelijk aan de beginpositie. Met het verschil dat het rechterbeen in extensie is gebracht.
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie brengt de patient het rechterbeen langzaam naar extensie. Het been wordt gelijk of iets hoger dan het contralaterale bovenbeen gebracht.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met enkel., knie-, heup- of wervelkolom klachten.
doelen Het belangrijkste doel van deze oefening is het optimaliseren van de intermusculaire coördinatie in de kinetische keten. Deze oefening wordt veelvuldig toegepast bij patiënten met klachten aan de wervelkolom waarbij sprake is van een rotatiepatroon.
Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

·      De uitgangshouding: de patiënt zijn wervelkolom, heup en bovenbeen zijn in één lijn. Het lichaamsgewicht is gelijkmatig verdeeld over beide benen. De voeten worden centraal op de BOSU geplaatst.

·      Tijdens het uitvoeren van de oefening wordt eerst het lichaamsgewicht verplaatst naar één been ZONDER dat het bekken kantelt.

·      Wanneer verplaatsing van het lichaamsgewicht goed verloopt komt de rechtervoet los van de BOSU. Ook hier wordt goed gelet dat het lichaam in een lijn blijft, het bekken niet kantelt, de knie geen valgus beweging maakt en de enkel in een neutrale positie blijft (geen pronatiebeweging).

·      Wanneer dat goed gaat mag de knie worden gextendeerd.

·      Het doel van de oefening is dat een patient deze oefening 10 X 10 seconden kan uitvoeren met een pauze van 20 seconden tussen de herhalingen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *