Oefening van de maand: high sitting Good Morning

    

 

High sitting weight good morning

Beginpositie Eindpositie
De patiënt zit op de behandelbank met de knieën in 45 graden flectie. De voeten op heupbreedte. De wervelkolom is in een neutrale positie. Het hoofd recht naar voren. De armen zijn gekruist voor de borst, een gewicht schijf tussen de 5 en 10 kg wordt vastgehouden. De uitgangshouding is gelijk aan de beginpositie met die uitzondering dat de wervelkolom in vorlager is.
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patient gevraagd een flectie te maken in de heupen zonder dat er beweging plaatsvindt in de wervelkolom.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met klachten aan de lumbale wervelkolom
doelen Het belangrijkste doel bij deze oefening is het realiseren van regionale stabiliteit van de wervelkolom; een optimale intermusculaire coördinatie tussen de local en global stabilisers van de wervelkolom.

 

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

De patiënt neemt de neutrale positie van de wervelkolom in voordat de oefening wordt uitgevoerd. Deze positie is voor iedere patiënt individueel.

 

Belangrijk is om pijnvrij te trainen, juist om pijninhibitie van het lokale spiersysteem bij het uitvoeren van de oefening te voorkomen

 

De oefening vindt in een langzaam ritme plaats met een licht gewicht om vooral type I-spiervezels te rekruteren

 

Voordat de oefening plaatsvindt laat de patiënt de M. Transversus abdominis of bekkenbodem musculatuur aanspannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *