Oefening van de maand: one sided bend over dumbbell row

One sided Bend over dumbell Row
Beginpositie Eindpositie
De patiënte staat bij de squatbank. De rechterknie steunt op de squatbank, het linkerbeen is gestrekt. De wervelkolom is voorovergebogen in een neutrale positie. In de linkerhand wordt de dumbbell vastgehouden. De ellenboog is licht gebogen. De uitgangshouding van de patiënte is gelijk aan de beginpositie.  De glenohumeraal gewricht is in retroflectie, de schoudergordel is in  retractie, de ellenboog is tussen de 90 -110 graden flectie. De ellenboog wordt naast het lichaam gehouden.
Bewegingsverloop Vanuit de beginpositie maakt het glenohumeraal gewricht een retroflectiebeweging, de schoudergordel een retractiebeweging en de ellenboog flecteert. De ellenboog wordt naast het lichaam gehouden.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met schouder klachten; vooral bij instabiliteitsklachten en SAPS (Sub Acromial Pain Syndrom)
Doelen Het belangrijkste doel van de oefening is het reactiveren van de scapulothoracale musculatuur. Vooral de M. Rhomboideii en de M. Trapezius pars transversus.
Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

·      De positie van de scapula; de scapula bevindt zich in een natuurlijke protractie positie en beweegt naar een lichte retractie. Geen eindgradige pro- en retractie; hier is de scapulothoracale musculatuur EMG technisch het minst actief.

·      Tijdens het uitvoeren van de beweging wordt de schoudergordel niet naar elevatie gebracht.

·      De ellenboog komt bij de excentrische contractie niet volledig in extensie.

·      Tijdens de concentrische activiteit moet er eindgradig een retractie van de schoudergordel plaatsvinden.

·      De wervelkolom wordt in een neutrale positie gehouden gedurende het bewegingsverloop.

·      Het bewegingsritme is een 1-0-1 ritme wat betekent dat de excentrische en de concentrische fase gelijk snel verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *