Oefening van de maand: prone knee bend

Test van de maand: Prone knee bend
Beginpositie Eindpositie
De patiënt ligt in buiklig op de behandelbank, de benen gestrekt en de handen op elkaar boven het hoofd. De patiënt ligt in buiklig op de behandelbank, één been gestrekt en één been 90 graden geflecteerd. De handen op elkaar boven het hoofd.
Bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patiënt gevraagd om afwisselend de linkerknie en de rechterknie te flecteren tot 90 graden. Wanneer tijdens deze beweging de lumbale wervelkolom een extensiebeweging maakt is de test positief voor een extensiepatroon. Wanneer het homolaterale bekken wordt geheven is de test positief voor een rotatieopatroon.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten waarbij er mogelijk sprake is van een flexiepatroon in de wervelkolom.
Doelen Het doel van deze test is om vast te stellen of er bij een patiënt sprake is van een compensatoir motorisch bewegingsgedrag waarbij er sprake kan zijn van een extensiepatroon en/of een rotatiepatroon.
Uitleg Tijdens dynamische activiteiten wordt met name de lumbale lordose zo snel mogelijk in een extensie getrokken. Het daaropvolgende verlies aan actieve stabiliteit en toename van de passieve stabiliteit geeft meer belasting op de passieve ventrale wervelkolomstructuren, waardoor rugpijn kan ontstaan. Lang staan en wandelen zijn activiteiten die pijnprovocerend kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *