Oefening van de maand: roman chair met rotatie

Roman Chair of Back Extension met rotatie
Beginpositie Eindpositie
De patiënt staat in het roman chair apparaat. Meestal in een hoek van 45 graden met de verticale as. Het bekken is gefixeerd op de polster. De wervelkolom is in een extensie rotatie positie De eindpositie is de positie waarbij de wervelkolom volledig in flexie/rotatie is.
Bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patiënt gevraagd een volledige flexie/rotatie te maken van de wervelkolom gevolgd door een volledige extensie/rotatie van de wervelkolom.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten waarbij flexie/rotatie en extensie/rotatiebewegingen belangrijk zijn voor ADL, werk of sport
Doelen Het belangrijkste doel bij deze oefening is het realiseren van een optimale intermusculaire coördinatie tussen het lokale en globale spiersysteem van de wervelkolom in combinatie met de dorsale keten van de onderste extremiteit.

 

De oefening kan worden uitgevoerd in de motorische grondeigenschap coördinatie en kracht

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

 

Start vanuit de neutrale positie van de wervelkolom. Deze positie is voor iedere patiënt individueel,

 

Pijnvrij trainen, om pijninhibitie bij het uitvoeren van de oefening te voorkomen,

 

De bewegingsuitslag in de wervelkolom wordt rustig opgebouwd tijdens het uitvoeren van de herhalingen. In de tweede of derde serie wordt de volledige bewegingsuitslag in flexie/rotatie of extensie/rotatie bereikt.

 

De oefening vindt plaats in een 1-0-1 ritme. Wat betekent dat de excentrische fase gelijk snel is aan de concentrische fase.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *