Oefening van de maand: sit up of the bench of banana

Sit up of the bench of Banana’s
Beginpositie Eindpositie
De patiënt zit op de rand van de bank. Knieën 90 graden flexie, heupen tussen de 90 en 110 graden flexie. De voeten zijn gefixeerd. De wervelkolom is in flexie. De blik is recht naar voren. De patiënt hangt met het bovenlichaam van de bank met de gehele wervelkolom in extensie. De voeten zijn gefixeerd, de knieën in 90 graden flexie. De heupen zoveel mogelijk in extensie. De blik is naar boven gericht.
Bewegingsverloop De initiatie van de beweging begint vanuit het hoofd; er vindt een extensie van de cervicale wervelkolom plaats waarna de thoracale en lumbale wervelkolom volgt. Dit geldt tevens voor de beweging terug in de uitgangspositie. De initiatie van de beweging is flexie in de cervicale wervelkolom, daarna volgt de thoracale en de lumbale wervelkolom.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten. Vooral bij sporters waarbij optimale bewegingsuitslagen in de wervelkolom en kracht belangrijk zijn om de sport optimaal uit te oefenen.
Doelen Deze oefening kan verschillende doelen nastreven:

Aan het einde van de revalidatie ter voorbereiding op de sport

Preventie van klachten in de sport of ADL

Als vorm van krachttraining

 

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

·       Dat de voorwaarden voor het uitvoeren van de oefening aanwezig is; deze oefening is een veelzijdig doelgerichte oefening die vooral wordt ingezet bij sporters waarbij een spanboog van de wervelkolom noodzakelijk is. Denk hier vooral aan sporten waar slag-, werp, stoot- of schietbewegingen voorkomen.

·       Er moet voldoende mobiliteit in de wervelkolom en heupen aanwezig zijn om de oefening uit te kunnen voeren

·       Het hoofd is de initiator van de beweging; deze beweegt als eerste naar extensie of naar flexie

·       Zorg voor een goede warming up voordat de oefening wordt uitgevoerd.

·       Zorg voor een goede fixatie van de voeten (punctum fixum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *