Oefening van de maand: stiffed leg dead lift imbalanced

Stiffed leg dead lift imbalanced
beginpositie eindpositie
De patiënt staat rechtop. De voeten staan op heupbreedte, de armen langs het lichaam. De wervelkolom in een neutrale positie. De schouders in lichte retractie. De handen houden een barbell vast. De barbell heeft aan één zijde een gewicht en aan de andere zijde geen gewicht. De uitgangshouding is maximale flectie van de wervelkolom, de benen zijn in extensie en de barbell mag de grond niet raken. Mocht dit wel het geval zijn dan mag de patiënt op een stepper staan.
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patiëntgevraagd wervel voor wervel te flecteren totdat maximale flectie in de wervelkolom is bereikt.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten
doelen Het belangrijkste doel bij deze oefening is het realiseren van een optimale intermusculaire coördinatie tussen “local stabilisers, de global stabilisers en de global mobilisers” van de wervelkolom.

Door de wervelkolom te belasten in full range of motion wordt zowel de flexibiliteit als de belastbaarheid van de passieve bindweefselstructuren getraind.

Deze oefening wordt vooral uitgevoerd bij patiënten die in het alle dagelijkse leven deze vorm van bukken veelvuldig toepassen.

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

·      Start in de neutrale positie van de wervelkolom. Deze positie is voor iedere patiënt individueel.

·      Bij het uitvoeren van de oefening is het belangrijk de ROM langzaam op te bouwen. Het doel is uiteindelijke de full ROM te bereiken,

·      Let op een gelijkmatig ritme en een juist bewegingsverloop in de wervelkolom, zowel naar flectie als naar extensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *