Oefening van de maand: throw between the legs achterwaarts

 

Het werp ABC

Throw between the legs achterwaarts

(twee armige symmetrische oefening)

Beginpositie Eindpositie
De patiënt kijkt naar voren. Het bovenlichaam is 70-80 graden geflecteerd en gestabiliseerd in de neutrale positie van de wervelkolom. De knieën zijn 60-70 graden geflecteerd. De bal wordt vastgehouden tussen de benen. De ellenbogen zijn 10-20 graden geflecteerd. De voeten staan iets breder dan schouderbreedte De patiënt staat in een rechtopstaande positie op de tenen. De armen zijn in 180 graden anteflectie, de wervelkolom is in extensie. De bal wordt naar achteren gegooid.
Bewegingsverloop Vanuit de zogenaamde “deadlift” positie wordt de extensieketen geactiveerd; de knieën, heupen en wervelkolom maken een extensiebeweging. De armen maken een anteflectiebeweging tot en met 180 graden. De ellenbogen maken op het einde van  een flexiebeweging.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met enkel-, knie-, heup, schouder en wervelkolom klachten. Het werp ABC wordt vooral toegepast bij sporters die actief zijn in sporten waar slag-, stoot- of werpbewegingen voorkomen.
Doelen Het doel van deze oefening kan velerlei zijn;

·       Op het gebied van de motorische grondeigenschappen kan het de mobiliteit, de stabiliteit en de kracht verbeteren in de kinetische keten

·       Het is een veelzijdig doelgerichte oefening die de specifieke slag-, stoot- of werpbeweging voorbereidt.

·       Het werp ABC kan worden toegepast als preventieve maatregel in de warming up

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

·       Dat de voorwaarden voor het uitvoeren van de oefening aanwezig is; een patiënt moet de skills dead lift, roman chair en de front raise tot en met 180 graden anteflectie coördinatief goed uit kunnen voeren. Vaak worden deze oefeningen als warming up uitgevoerd voordat er wordt begonnen met de oefening throw between the legs achterwaarts.

·       Voordat de oefening belasting methodisch wordt uitgevoerd is een optimaal coördinatief bewegingsverloop noodzakelijk. Maak hierbij gebruik van visuele feedback in de vorm van een spiegel of videofeedback.

·       Optimale mobiliteit in de bewegingsketen en optimale coördinatieve vaardigheden moeten aanwezig zijn voordat de oefening wordt ingezet als een veelzijdig doelgerichte vorm van krachttraining.

·       Als de oefening wordt ingezet als veelzijdige doelgerichte vorm van krachttraining draag zorg voor een goede warming up.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *