Test van de maand: de ULTT test

ULTT

Net zoals andere structuren in het lichaam moeten neurale structuren zich aanpassen aan bewegingen van het lichaam. Neurodynamische testen kunnen ingezet worden om de mechanosensitiviteit, mobiliteit en de mogelijkheid van het zenuwweefsel om te adapteren aan bewegingen in kaart te brengen (Butler, 1995). Er wordt een indruk verkregen van de mechanische en fysiologische flexibiliteit van het zenuwstelsel en de eventuele betrokkenheid van het neurale systeem bij het gezondheidsbeeld van de patiënt. Dit wordt gedaan door het in een bepaalde volgorde aanbrengen van bewegingen waardoor de mechanische belasting van het zenuwweefsel toeneemt.

De Upper Limb Tension Tests (ULTT’s) zijn als eerst beschreven door Elvey, ook wel bekend als de Elvey Test. Specifieke posities van de schouder, elleboog, onderarm, pols en vingers zorgen voor een toename van spanning in de zenuw.

ULTT-1 (zenuwwortel C5-T1, plexus brachialis, n. medianus)

Methode

De niet-symptomatische zijde wordt als eerst getest. De patiënt ligt op de rug met de cervicale wervelkolom in neutrale positie. Het is belangrijk dat de uitgangshouding van de patiënt gestandaardiseerd is (benen naast elkaar, hand op de buik). Deze uitgangshouding moet bij een hertest situatie identiek zijn om te resultaten zo betrouwbaar mogelijk te kunnen evalueren.

–       Schoudergordel in neutrale positie (geen elevatie / depressie)

–       90 graden abductie in schoudergewricht

–       Vingers, pols in extensie

–       Abductie duimgewricht

–       Supinatie onderarm

–       Exorotatie schoudergewricht

–       Extensie elleboog.

Interpretatie van de resultaten

Een neurodynamische test is positief, indien:

–       De symptomen van de patiënt gereproduceerd worden en structuur differentiatie heeft plaatsgevonden;

–       Vergelijkbare tekens aanwezig zijn (links – rechtsverschil m.b.t. symptomen, de bewegingsuitslag van de test in vergelijking tot de niet aangedane zijde, de weerstand die wordt gevoeld of het optreden van beschermende spieractiviteit of het maken van ontwijkende bewegingen (bijvoorbeeld nek extensie bij een SLR).

Opgemerkt dient te worden dat testresultaten altijd gezien moeten worden in de totale klinische presentatie van het gezondheidsprobleem. Een positieve neurodynamische test is niet per definitie klinisch relevant. De analyse van de andere diagnostische verrichtingen, de verkregen informatie uit de anamnese en eventuele betrokken pijnmechanismen spelen ook een belangrijke rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *