Test van de maand: Waiters Bow

Test van de maand: Waiters bow
Beginpositie Eindpositie
De patiënt staat in een rechtopstaande positie met de voeten op heupbreedte en de handen naast het lichaam. De patiënt maakt een heupflexie tussen de 50 en 70 graden zonder dat er een beweging plaatsvindt in de lumbale wervelkolom.
Bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patiënt gevraagd een flexie te maken in de heupen even voorbij 70 graden flexie en een lichte flexie in beide knieën. De beweging simuleert een high dead lift beweging.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten waarbij er mogelijk sprake is van een flexiepatroon in de wervelkolom.
Doelen Het doel van deze test is om vast te stellen of er bij een patiënt sprake is van een compensatoir motorisch bewegingsgedrag waarbij er sprake kan zijn van een flexiepatroon.
Uitleg Tijdens dynamische activiteiten wordt met name de lumbale lordose zo snel mogelijk in een kyfose getrokken. Het daaropvolgende verlies aan actieve stabiliteit en toename van de passieve stabiliteit geeft meer belasting op de passieve dorsale wervelkolomstructuren, waardoor rugpijn kan ontstaan. Zitten met een gebogen wervelkolom, buigen en fietsen zijn de typische activiteiten die dan rugpijn veroorzaken. Oefeningen en/of houdingen die de lordose stimuleren geven een vermindering van het ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *