Opleiding Maitland 2.0 – Opleiding Manuele Therapie (IMTA)

Veel fysiotherapeuten die opzoek zijn naar een opleiding kiezen uiteindelijk voor deze praktische post HBO opleiding manueel therapie volgens het Maitland Concept (IMTA). Je zoekt een praktijk-georiënteerde manuele opleiding, waarbij je na de eerste module de verworven vaardigheden gelijk in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. Ervaren docenten met klinische ervaring zullen je door het hele opleidingsproces begeleiden.

In de praktijk moet je als (manueel) therapeut dagelijks beslissen of de beschikbare evidentie en de aanwezige therapeutische richtlijnen van toepassing zijn voor jouw individuele patiënt. Tijdens de opleiding Maitland Manuele Therapie IMTA verdiep je je in klinische vaardigheden en staaft ze in evenwicht met de best beschikbare evidence-based practices van dit moment. Je leert arthrogene, myogene, neurodynamische onderzoeks- en behandelingstechnieken en plaatst deze binnen de context van het fysiotherapeutisch behandelingsspectrum.

Voor deze opleiding is een bachelor fysiotherapie minimumvereiste.

24 plekken beschikbaar

Beschikbaarheid

Toelating:

bachelor fysiotherapie

Locatie

Gennep

Accreditatie

 • KNGF alg. fysiotherapeut
 • SKF

Startdatum

1 januari 2021

Docenten

Elly Hengeveld - Harry von Piekartz - Wouter Geerse - Marijke Sligchers - Harald Bant

Taal

Nederlands

Beschikbaarheid

 

Prijs

€ 3675

 
 
 
Bel:
+31 24-301 04 85

Print

Inhoud van de opleiding Maitland 2.0 – Opleiding Manuele Therapie (IMTA)

Beschrijving

Inleiding

In januari 2021 start de 2 jaar en 4 maanden durende opleiding Maitland 2.0 – A postgraduate “Blended Learning” Program for Physiotherapists.

Je zoekt een praktijk-georiënteerde opleiding, waarbij je na de eerste module de verworven vaardigheden gelijk in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. Ervaren docenten met klinische ervaring zullen je door het hele opleidingsproces begeleiden.

Verder is deze opleiding bij uitstek voor jou geschikt als je de volgende vaardigheden en/of kennis wilt verdiepen en uitbreiden:

 • Klinische vaardigheden in anamnese, functieonderzoek, behandeling en beslissingsprocessen van je patiënten met neuromusculoskeletale (NMSK)-problematiek.
 • Het proces waarin je samen met je patiënt beoordeelt of de gewenste behandelresultaten worden bereikt (dit gaat veel verder dan navragen “hoe het gaat” of controleren van bepaalde wetenschappelijke vragenlijsten).
 • De behandeling aanpassen aan het individuele probleem en de context van de patiént. Je laat je hierbij vanuit klinische bevindingen en wetenschappelijke evidentie leiden. Je staat open voor alle concepten in de fysiotherapie en past principes daarvan binnen het geïndividualiseerd behandelplan voor je patiënt doelgericht toe (“eclectisch” in je benadering en klinisch redeneringsproces).
 • Preventie, self-management, belastingsopbouw (trainingsprincipes) naast de toepassing van passieve manuele technieken in de behandelingen doelgericht inpassen.
 • Binnen jouw rol als patiënten-coach en manueeltherapeut vaak voorkomende aanhoudende pijnklachten en gerelateerde beperkingen (“chronische pijnklachten”) uit neurofysiologisch en gedragsmatig perspectief begrijpen en je benadering met je patiënten hieraan aanpassen.
 • Je kan verklaren waarom je bepaalde keuzes maakt op basis van klinische evidentie en wetenschappelijke evidentie d.m.v. een diepgaand Clinical Reasoning proces

Accreditatie

Accreditatie voor deze opleiding wordt aangevraagd bij het KNGF en het Keurmerk.

Daarnaast is deze opleiding door de Educational Committee van International Maitland Teachers’ Association (IMTA) geaccrediteerd.

Prijs

De opleiding Maitland 2.0. start in september 2020 met een totaalprijs van € 11.025,-, kosten per leerjaar €3675,-
Zoals ook voorgaande jaren bestaat de mogelijkheid om de studiekosten in termijnen te betalen.
Wij bieden de mogelijkheid per leerjaar in 3 termijnen te betalen van €1225,-.
Indien u hier gebruik van zou willen maken kunt u dit bij uw aanmelding vermelden onder het kopje opmerkingen.

 

Principes Maitland 2.0

Ondanks alle nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het vakgebied zijn de basisprincipes van het concept actueler dan ooit:

 • Geïndividualiseerd onderzoek van je patiënt met een continu beoordelingsproces van behandelingsresultaten (“Assessment”);
 • Behandeling aangepast aan de individuele problematiek van je patiënt en aanpassing van de behandeling in het gehele behandeltraject (“Behandelingsprogressie”);
 • Klinisch redeneren (“Clinical Reasoning”) – een hypothesen gestuurd proces met verschillende Clinical Reasoning Strategieën (procedureel, interactief, narratief, collaboratief, educatief). De rol en beperkingen van de huidige beschikbare wetenschappelijke evidentie worden ten allen tijde bewust gereflecteerd;
 • Cliënt gecentreerde benadering, met collaboratieve doelformuleringen en integratie van het persoonlijke ziekte beleven van je patiënten.

Het “merk” Maitland®-Concept (IMTA) zal je altijd aan deze principes kunnen herkennen. Dit geldt zowel voor de opleidingsprogramma’s van de International Maitland Teachers’ Association (IMTA) (www.imta.ch), als voor de alumni van de opleiding in hun dagelijkse praktijk.

 

Wat is nieuw aan dit programma en wat is “Blended Learning”?

 • (Nog) meer nadruk dan voorheen op een biopsychosociaal perspectief en op de rol van communicatie bij de bepaling van doelstellingen en toepassing van behandeling.
 • Er is een apart module “belastingsopbouw, training en lifestyle” binnen het programma opgenomen.
 • We hechten nog steeds veel waarde aan onze unieke patiënten behandelingen binnen de opleiding
 • Tijdens de contactdagen zullen de docenten demonstraties van authentieke patiënten behandelingen geven.
 • De door de IFOMPT voorgeschreven klinische supervisie (“Mentored Clincial Practice”) vindt tijdens de gehele opleiding in zgn. “Mini Clinics” in geselecteerde praktijken plaats. Dit vervangt de tijdrovende klinisch supervisie die voorheen nog als extra dagen buiten de opleidingsweken moesten plaatsvinden.

Blended Learning” is een didactisch model waar studenten voor en na modules zelf werkzaam zijn d.m.v. opdrachten, video’s en andere e-learning processen kennis en vaardigheden verdiepen. Hierdoor kunnen tijdens contactdagen belangrijke thema’s op een hoger niveau worden besproken en blijft voldoende tijd over voor praktisch oefenen van vaardigheden in communicatie, onderzoeks- en behandelingstechnieken en clinical reasoning onder begeleiding van de docent.

Afstuderen

 • Je afsluitende beroepstitel is: Manueel Therapeut OMPTOMPT/IMTA (NL). 
 • Je hebt met het behalen van deze opleiding de mogelijkheid door te stromen in de volgende MSc programma’s die ook in Nederland erkend zijn:
  • Sheffield Hallam University (Engeland)
  • Hochschule Osnabrück (Duitsland)
  • Andere Hogescholen in Oostenrijk en Zwitserland (zie: www.imta.ch).
 • Binnen Nederland moet je je voor een MSc programma aanmelden en vrijstelling aanvragen voor het klinisch onderwijs dat je bij ons en elders met succes hebt afgesloten. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) bieden zulke individuele vrijstellingsprocedures aan. Verdere informatie verkrijg je bij de hogescholen zelf.
 • Tot 2018 was het voor fysiotherapeuten met een door de KNGF erkende MSc titel zonder complicaties mogelijk na afsluiting van deze opleiding gelijk in het specialistenregister voor manueel therapeuten te worden opgenomen. Wij zijn in gesprek met de NVMT om deze mogelijkheid in de toekomst weer te kunnen aanbieden.

 

Docent

Docenten die verbonden zijn aan deze opleiding zijn:

 • Elly Hengeveld
 • Harry von Piekartz
 • Wouter Geerse
 • Marijke Sligchers
 • Harald Bant

 

Opmerkingen

toelatingseisen: Bachelor Fysiotherapie

taal: Nederlandstalig

e-learning: Ja, naast contactdagen wordt er ook gebruik gemaakt van “Blended Learning”

24 plekken beschikbaar