Masterclass Algemeen – Masterclass Scapuladyskinesie

Het herkennen en beïnvloeden van scapuladyskinesie is in de praktijk niet altijd eenvoudig. Bij scapuladyskinesie gaat het vaak om multidirectionele instabiliteiten, subacromiaal pijnsyndroom en andere schouderproblemen. In onze masterclass gaan we dieper in op de anatomie, biomechanica en pathologie van de dyskinesie. We bespreken een assessmentstrategie voor de patiënt met schouderklachten (en mogelijk dyskinesie).

Op basis van deze strategie behandelen en oefenen we actieve en passieve interventies. Ook besteden we aandacht aan de verschillende dyskenisetypes, myofasciale technieken, coördinatie en krachttraining. Deze masterclass is vooral geschikt voor fysiotherapeuten die in de praktijk geregeld te maken krijgen met patiënten met schouderklachten.

19 plekken beschikbaar

Beschikbaarheid

Toelating:

bachelor fysiotherapie

Locatie

Gennep

Accreditatie

 • KNGF alg. fysiotherapeut
 • KNGF sportfysiotherapie
 • KNGF manueel therapie
 • SKF

Startdatum

17 november 2021

Docenten

Martin Ophey

Taal

Nederlands

Beschikbaarheid

 

Prijs

€ 277,00

 
 
 
Bel:
+31 24-301 04 85

Print

Inhoud van de masterclass Algemeen – Masterclass Scapuladyskinesie

Beschrijving

Inleiding

Scapuladyskinesie als klinisch teken wordt in verband gebracht met Multi directionele instabiliteiten, subacromiaal pijnsyndroom en andere schouderproblemen. Het herkennen en beïnvloeden van Scapuladyskinesie is in de praktijk niet altijd eenvoudig.

Gedurende deze masterclass wordt dieper ingegaan op de anatomie, biomechanica en pathologie van de dyskinesie. Er wordt een assessmentstrategie besproken voor de patiënt met schouderklachten en verdenking op een Scapuladyskinesie. Op basis van deze strategie worden actieve en passieve interventies besproken en geoefend. De masterclass is 75% praktisch (assessmentstrategieën, Myofasciale release technieken, opbouw van coördinatie- en krachttraining).

Daarnaast is er aandacht voor de verschillende dyskinesietypen, Myofasciale technieken, coördinatie- en krachttraining. Deze masterclass is geschikt voor fysiotherapeuten die in de praktijk regelmatig patiënten met schouderklachten zien.

Accreditatie

Accreditatie is goedgekeurd door het Keurmerk en aangevraagd bij het KNGF, register algemeen practicus, sportfysiotherapie en manuele therapie.

Prijs

De prijs voor de masterclass Scapuladyskinesie bedraagt € 277,-

Datum

17 November 2021

Doelstellingen

 • De fysiotherapeut kan in eigen woorden de normale kinematica, de functie en afwijkende patronen van de scapula tijdens ADL en sport benoemen.
 • De fysiotherapeut kan een gericht onderzoek met betrekking tot scapuladysfuncties bij patiënten met schouderklachten inrichten, uitvoeren en evalueren.
 • De fysiotherapeut kan factoren die een ongunstige invloed hebben op de scapulafunctie identificeren en beïnvloeden.
 • De fysiotherapeut kan bewust kiezen uit verschillende behandeltechnieken (passief en actief) om scapula dysfuncties te beïnvloeden.

Inhoud

Dagindeling dag 1
Tijd Activiteit
08.30-9.00   uur Ontvangst
09.00-10.30 uur Introductie
10.30-10.45 uur Pauze
10.45-12.30 uur Assessment (theorie en praktijk)
12.30-13.30 uur Lunch
13.30-15.00 uur Revalidatie (theorie en praktijk)
15.00-15.15 uur Pauze
15.15-17.00 uur Vervolg revalidatie (theorie en praktijk)
17.00-17.15 uur Afsluiting

Docent

Martin Ophey

Opmerkingen

 • Toelatingseisen: BSc in fysiotherapie
 • Cursustaal: Nederlands
 • Inbegrepen zijn koffie, thee, een door Physio Education & Science verzorgde lunch en cursusmateriaal (map, hand-out, pen)
 • Groepsgrootte: ca. 15-25 cursisten

Beoordeling door cursisten

De masterclass Scapuladyskinsie is als volgt geëvalueerd:

19 plekken beschikbaar