Maatschappelijk project

Maatschappelijke projecten: Ruth Mateeva, toekomstig collega.

Physio Education & Science is, net als het ESP centrum waar Physio gevestigd is, zich erg bewust van de welvaart en alle kansen die daarbij zitten op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. In navolging van ESP is Physio Education & Science actief betrokken bij het project Nihil Volentibus Arduum, wat zich af speelt in de sloppenwijken van Nairobi; de Mathare, in samenwerking met MYSA (Mathare Youth Soccer Association). Nihil Volentibus Arduum; niets is onmogelijk voor hen die willen. Dit project leidt jongeren op tot MYSA Physiotrainer met het uiteindelijke doel het voorkomen van blessures bij jonge spelers en het revalideren van jonge spelers wanneer een blessure is ontstaan.

Het project is in 2010 opgestart door Erwin Jansen en Harald Bant. Zij zijn nog steeds nauw betrokken bij het project en reizen geregeld af naar Kenia om hun expertise en kennis te delen met deze jongeren. Als gevolg van dit project is een van de deelnemers, Ruth Mateeva geselecteerd om de opleiding fysiotherapie aan de universiteit van Nairobi te gaan volgen. Inmiddels is zij succesvol begonnen aan haar 2e jaar van haar opleiding.

Ruth is een exponent van het harde leven in de Mathare Valley, de sloppenwijken van Nairobi, ook wel de afvalput van Kenia genoemd. Als single moeder, en overtuigd katholiek, werkt ze al meer dan 20 jaar bijna full time als vrijwilliger voor MYSA waar ze met hart en ziel mensen in de sloppenwijken probeert te ondersteunen in het keiharde leven van alledag.

Lees haar verhaal.

    

 

 

 

 

 

 

 

Mijn naam is Ruth Mateeva Mayende,

Ik ben Keniaanse dame van 40 jaar, moeder van 1 zoon, zeer ambitieus, eerlijk, christelijk van religie, hardwerkend, charismatisch met leiderschapsvaardigheden en gepassioneerd voor het onderwijs. Ik ben momenteel 3e jaars student, volg de opleiding fysiotherapie aan de Kenya Medical Training College (KMTC Nairobi Campus), waar ik ook secretaris van de fysiotherapiestudentenvereniging (APS) ben.

Mijn passie voor het studeren van een medische opleiding begon lang geleden na het voltooien van mijn middelbare schoolopleiding, maar het was niet mogelijk vanwege de armoede thuis. Ik begon licht in mijn leven te zien in het jaar 2012 toen ik Harald Bant en Erwin Jansen van ESP en PHYSIO Education & Science ontmoette, toen ze sportorganisatie (MYSA Kenya) bezochten waar ik een EHBO-vrijwilliger was en ons een cursus in Sportfysiotherapie gaven.

Dankzij hen kon ik hard werken in wat ze ons leerden tijdens hun komst naar Kenia, daarna besloot ik mijn studie voort te zetten waarbij ik het eerste jaar collegegeld kon betalen. Later lukte het me niet om de resterende 2 jaar te blijven betalen omdat mijn salaris stopgezet werd door mijn werkgever.

In 2019 heb ik echter moedig de heer Harald en de heer Erwin benaderd voor hun hulp om de resterende academische jaren op de campus voor mij te betalen. Ik dank God, zij accepteerden om te betalen voor mijn collegegeld, huisvestingskosten en voor mijn onderhoud. Echt, voor mij voelt dat zij door God gezonden waren vanuit Nederland om mijn DROOM uit te laten komen.

Inmiddels geef ik fysio-vrijwilligerswerk aan een van de beste universitaire sportclubs (Strathmore University) hier in Nairobi, elke avond van 17.00 – 19.00 uur.

Mijn wens is het onderwijs; wanneer ik nog een kans krijg zou ik mijn studie willen voortzetten, zelfs tot op PhD-niveau, alleen maar om mijn ambitie te vervullen om een ​​van de beste fysiotherapeuten en de beste docent te worden aan de beste topuniversiteiten wereldwijd.

Weet je, het geld dat je hebt gestuurd voor mijn onderhoud, investeer ik in de verkoop van 2e hands kleding (mtumba-kleding) om het inkomen van mijn zoon en mijzelf te vergroten; Ik moet zijn schoolgeld betalen en ook in zijn basisbehoeften voorzien, aangezien ik zijn broodwinner ben. Ik moet vroeg in de ochtend naar de markt op zoek naar een nieuwe voorraad wanneer de vraag van de klant zich voordoet. Ik ben zelfs beroemd in het hostel, vanwege mijn zaken. Zo overleef ik het de hele tijd. Ik dank iedereen voor de steun. Uit Nederland want hierdoor heb ik het licht aan het einde van de tunnel gezien.

Mijn gebed is mijn diploma-afstuderen in april 2022. Ik ben zeer bereid om verder te studeren voor de verbetering van mijn leven in de gemeenschap in het algemeen.

Dank en groeten,

Ruth Mateeva.

   

 

 

 

 

 

 

CV van Ruth, dec 2019

Work experience

  • 2006-early 2009 worked with Mathare Woman Football Team on voluntary basis
  • From 2006 June up to date i do attend East Africa Cup of Nations when given an opportunity
  • From April 2009 -sept.2018 worked with Ruaraka Neemt Hospital as Unit assistant at the physiotherapy department
  • 2016 up to date i do side hustling in bead work to earn a living as i go on with my studies at the campus.

Family social background

Am the 12th born in the family of 13 children, a single mother of one lovely boy child aged 12 yrs 10 months. My father was a peasant as well as a polygamous but passed on some years back, therefore raising school fees for us wasn’t easy for him. I remember very well the day i joined secondary Education (form 1) was Tuesday 11th march 1997 en the school was closing for holidays 27th same month (i attended classes for only 3 wks) before closure. But all in all I did well my KCSE but did not manage any college/university immediately since our last born was joining sec. education 2001. Therefore I went to a neighbouring elementary school to seek for a teaching job whereby i was given a chance and worked as untrained teacher from May 2001 – July 2004 thereafter joined teaching course in sept. 2004 which i didn’t complete due to lack of school fees, and that’s the time i joined MYSA as a footballer through a Zonal team (black Eaglets girls team in Kahawa West estate). To cut the long story short, this far i am it’s because of mr. Harald Bant director ESP and mr. Jansen Erwin Lecturer ESP for supporting/sponsoring my campus Education to Achieve my over time dreams of becoming one of the best physical therapist Globally and anticipating future best sportphysio lecturer /researcher in sports injuries, God willing.

Hobbies & ambitions

  • Read the Holy Bible in a silent conducive environment
  • Watching different sports especially football and athletics
  • Organizing Inspiration talk with the department on living morally upright en encouragement talks to the people living with disabilities (by the way, physio students have nicknamed as “auntie Metty “ soon might overtake my name”Ruth”)
  • Doing research on different medical conditions.

 

Als 1 van de topstudenten van de Physiotrainer opleiding van ESP en als rolmodel van de zelfstandige vrouw laat zij zien dat met keihard werken en overtuiging in jezelf je uit de sloppenwijken kunt werken op weg naar een betere toekomst. Om de opleiding te kunnen starten heeft zij letterlijk huis en haard verlaten om samen met haar zoon te verhuizen naar KMTC universiteit campus.

Sinds 1 januari 2020 ondersteunt PHYSIO Science &Education Ruth in haar opleiding. Per student draagt Physio Education & Science €2,- af om de opleiding en andere kosten voor Ruth te financieren.

Wil je als collega Ruth ondersteunen, dit kan door een bedrag te storten op:

Triodos bank IBAN nummer NL58TRIO0781457572,
Onder vermelding van : ondersteuning Ruth Mateeva in Kenia