Maitland

 


De Opleiding Manuele Therapie Maitland© Concept NL (IMTA) leidt op tot de rol van klinisch specialist in manuele therapie.

Afgestudeerden van Maitland hebben de mogelijkheid een verkort Master of Science Programma aan de Sheffield Hallam University (SHU) of bij de Universiteit van Onsabrück te volgen.

Tot 2015 konden afgestudeerden zich registreren in het centraal register voor manuele therapie. Nu dient eerst een klinisch mastersprogramma worden afgesloten (verkorte Masters), voordat je je kunt laten registreren. Er wordt wel accreditatie aangevraagd voor het KNGF register algemeen fysiotherapeut.

De opleiding Manuele Therapie (IMTA) duurt 3 jaar en is gekenmerkt door de directe klinische toepasbaarheid van de leerstof. Evidence Based practice is vanzelfsprekend. Het is echter een feit in de dagelijkse praktijk, dat een clinicus moet beslissen, of de momenteel beschikbare evidentie en de aanwezige therapeutische richtlijnen ook daadwerkelijk voor de individuele patiënt van toepassing zijn.

Scholing in diepgaande en gedifferentiëerde Clinical Reasoning processen, met genuanceerde, zelfkritische eigenreflectie over de dagelijkse beslissingen en consequente herbeoordelingsprocessen van het klinisch resultaat, zijn daarom van het hoogste belang. Deze klinische vaardigheden worden tijdens de opleiding verdiept en worden  in evenwicht met de momenteel best beschikbare evidentie gestaafd. Arthrogene, myogene, neurodynamische onderzoeks- en behandelingstechnieken worden geschoold en binnen de context van  het algemene fysiotherapeutisch behandelingsspectrum geplaatst. Een ander kenmerk van de opleiding is “openmindedness“ ten aanzien van andere methoden en concepten in de fysio- en manuele therapie.

Meer informatie vind je op de Maitland website.

Bekijk de studies van Maitland per vakgebied: