Oefening van de maand: exorotatietraining van de schouder aan het pulley apparaat

Exorotatietraining aan de pulley
beginpositie eindpositie
De patiënte staat bij het pulleyapparaat met de te trainen schouder van de pulley af. De pulley wordt afgesteld op de hoogte van de elleboog van de patiënt. De patiënte flecteert de elleboog 90 graden en houdt de elleboog in de zij. De patiënte houdt het handvat vast waarbij het glenohumeraal gewricht in een endorotatie positie is. De uitgangshouding van de patiënte is gelijk aan de beginpositie. Het glenohumeraal gewricht is in de optimale actieve bewegingsuitslag in exorotatie.
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de onderarm vanuit de endorotatie positie naar de optimale actieve bewegingsuitslag in exorotatie (glenohumeraal) gebracht.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met schouder klachten; vooral bij instabiliteitsklachten en SAPS (Sub Acromial Pain Syndrom)
doelen Het belangrijkste doel van de oefening is het centreren en caudaliseren van de humerus in de cavitas glenoidale. Dit wordt gerealiseerd door het versterken van de exorotatoren van de rotatorenmanschette; M. Infraspinatus en M teres minor.

 

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

·      De positie van de scapula; de scapula bevindt zich in  een retractiepositie. Deze uitgangs- houding leidt ertoe dat de exorotatoren EMG technisch meer motorische eenheden kunnen rekruteren.

·      Het is van belang dat de scapula tijdens het uitvoeren van de oefening niet naar elevatie wordt gebracht.

·      De elleboog blijft gefixeerd in de zij. Bij abductie van de elleboog ontstaat er activiteit van de M. Deltoideus. Deze transleert de humeruskop naar craniaal wat leidt tot een toename op het risico van SAPS.

·      De oefening moet pijnvrij worden uitgevoerd om pijninhibitie van de rotatorenmanchette te voorkomen.

·      Wanneer de M. Supraspinatus oorzaak is van het klachtenbeeld van de patiënt kan deze oefening een toename van klachten veroorzaken. Een andere uitgangshouding is dan geïndiceerd.

 

Reacties:

  1. Pim schreef:

    Dankjewel voor dit artikel over oefeningen voor de schouders aan het pulleyapparaat. Ik denk dat het van voordeel kan zijn om d.m.v. oefeningen bepaalde spieren te verstevigen. Het probleem bij het schoudergewricht is dat het erg gevoelig is en er veel manieren zijn om fout te trainen, waardoor je mogelijk blessures in de hand werkt. Vooral als er, zoals beschreven, instabiliteitsklachten zijn. http://www.firstfysio.nl/manuele-therapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *