Oefening van de maand step up

     

Step up
beginpositie eindpositie
Rechtopstaande positie, voeten op fysieke heupbreedte, één voet staat op de stepper, de andere voet op de grond. De barbell rust op de schoudergordel. De romp is in een lichte “vorlager” positie. Het lichaamsgewicht rust op het achterste been. Één been staat op de stepper, het contralaterale been is 90 graden geflecteerd in de heup en in de knie. Het lichaamszwaartepunt valt in de tweede straal van de voet. De wervelkolom is recht en de blik is recht vooruit.
bewegingsverloop Het lichaamszwaartepunt ligt op het achterste been. Bij de initiatie van de beweging verplaatst het lichaamszwaartepunt zich naar het voorste been. De beweging vindt plaats door een extensie in de knie en de heup van het voorste been. Wanneer de rechtopstaande stand op de stepper is bereikt wordt langzaam flexie in de heup en de knie uitgevoerd tot de client weer terug is in de oorspronkelijke uitgangshouding.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij alle patiënten met rugklachten of klachten aan de onderste extremiteit
doelen ·      Coordinatieverbetering

·      Krachtverbetering

Waar op te letten Belangrijke objectieve kwaliteitscriteria bij deze oefening liggen bij:

–       Een juiste uitgangshouding

–       Een juist bewegingsritme

–       Een juiste bewegingsuitslag

–       Een juist bewegingsverloop.

 

Veel gemaakte fouten bij deze oefening zijn:

·      Geen juist bewegingsritme; te snelle concentrische beweging in vergelijking tot de excentrische fase,

·      Fouten in het bewegingsverloop; afzet met het contralaterale been,

·      dynamische knievalgus, de oorzakelijke momenten hiervoor kunnen liggen in shifting van het bekken, stabiliteit van de voet of de kracht in de M. Quadriceps.

·      De step up is een eenbenige oefening, hier wordt naast stabiliteit veel van het evenwichtsgevoel gevraagd. Bij het aanleren van deze oefening is het vaak belangrijk om deze component uit te schakelen door externe ondersteuning. Wanneer de patiënt de objectieve kwaliteitscriteria kan vervullen dan kan de oefening zonder externe ondersteuning worden uitgevoerd

Variaties Bij het aanleren van deze oefeningen is het aan te bevelen om te beginnen met de side step up. Hier staat de patiënt met een been naast de stepper en de andere op de stepper. Op deze wijze de step up uitvoeren vraagt minder verplaatsing van het lichaamszwaartepunt in ventrale/dorsale richting, meer in laterale richting. Dit is vaak eenvoudiger voor de patiënt uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *