Oefening van de maand: one sided barbell rotation

One sided barbell rotation

Totale stabiliteitstraining voor de wervelkolom

beginpositie eindpositie
De patiënt staat rechtop. De arm is in 90 graden anteflectie en houdt de barbell vast die verticaal staat. De elleboog is in 10-20 graden flexie. De voeten staan op heupbreedte, de wervelkolom is in de neutrale positie, de schoudergordel is ontspannen. De eindpositie van de one sided barbell rotation is de positie waarbij de arm in een 90 graden horizontale abductie is. De elleboog blijft in 10-20 graden flexie. De voeten staan op heupbreedte, de wervelkolom is nog steeds in de neutrale positie, de schoudergordel is in retractie.
bewegingsverloop Vanuit de beginpositie maakt de patiënt een horizontale abductie met de arm tot even voorbij het frontale vlak. De schoudergordel beweegt naar retractie. Er vindt GEENbeweging plaats in de wervelkolom.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten wanneer er sprake is van rotatoire instabiliteit.
doelen Het belangrijkste doel is de statische rotatoire stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Bij deze oefening gaat het om de realisatie van een optimale intermusculaire coördinatie tussen het lokale en globale spiersysteem van de wervelkolom. (local en global stabilisers) In dit geval tussen de M. transversus abdominis en de M. Obliquus internus, externus en M. Rectus abdominis.

 

Waar op te letten Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is:

 

·      De neutrale positie van de wervelkolom. Deze positie is voor iedere patiënt individueel

·      Pijnvrij trainen, om pijninhibitie bij het uitvoeren van de oefening te voorkomen

·      De oefening vindt in een langzaam ritme plaats met een licht gewicht om vooral type I-spiervezels te recruteren,

·      Voordat de oefening plaatsvindt laat de patiënt het lokale systeem activeren (local stabilisers) Vaak de M. Transversus abdominis of de bekkenbodemmusculatuur aanspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *