Oefening van de maand: good morning

good-morning-1     good-morning-2

Good Morning
beginpositie eindpositie
 

De patiënt staat in een rechtopstaande positie, de voeten op heupbreedte, de knieën in 0 graden extensie(geen hyperextensie). De handen houden de barbell zo vast dat het geen problemen geeft in de schouder. (meestal iest breder als schouderbreedte) De barbell rust op de schoudergordel.

 

De patiënt flecteert de wervelkolom zo ver naar voren dat er geen beweging plaats vindt in de wervelkolom. De voeten blijven op heupbreedte, de knieën zijn maximaal 30 graden geflecteerd. Het lichaamszwaartepunt blijft tussen beide voeten.

bewegingsverloop De beweging wordt geïnitieerd door flectie in de heupen. Tijdens de beweging mag er geen beweging plaatsvinden in de wervelkolom. Het gewicht blijft symmetrisch verdeeld over beide benen, de barbell blijft horizontaal en het lichaamszwaartepunt blijft tijdens het bewegingsverloop tussen beide voeten.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij alle patiënten met rugklachten of klachten aan de onderste extremiteit
doelen ·      Mobiliteitsverbetering

·      Stabiliteitsverbetering

·      Krachtverbetering

Waar op te letten

 

Belangrijke objectieve criteria bij deze oefening liggen bij:

–       Een juiste uitgangshouding; deze staat duidelijk beschreven bij de begin- en eindpositie.

–       Een juist bewegingsritme: het ritme is een 1-0-1 ritme. Hierbij staat de 1 niet voor   een seconde. De eerste 1 staat voor de excentrische fase, de andere 1 voor de concentrische fase. Beide bewegingen zijn even lang. De 0 staat voor het omkeermoment, hier vindt geen pauze plaats.

–       Een juiste bewegingsuitslag: de bewegingsuitslag is per persoon individueel; de wet van de individualiteit is hier van toepassing. Belangrijk is dat de wervelkolom niet beweegt en de flectie in de knieën 30 graden is.

–       Een juist bewegingsverloop: deze is hierboven duidelijk beschreven

 

·      Vooral het behouden van musculaire spanning aan het einde van de concentrische fase is van belang.

·      Bij toename van het gewicht gaan de billen meer naar achteren om het lichaamszwaartepunt in het midden te houden. Dit is normaal.

·      Variaties op deze oefening is het uitvoeren van de oefening met gestrekte benen; de stiffed leg good morning.

·      Verandering van de positie van het gewicht wordt veelvuldig toegepast. Zeker als de barbell op de schoudergordel of in de schouder problemen geeft. Veel voorkomende variaties zijn; de weight good morning, een schijf vasthouden voor de borst of een zercher good morning; de barbell ligt in de ellebogen en de handen zijn gekruist voor de borst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *