oefening van de maand december 2020: crunch fitball leg extension

 

Crunch fitball knee extension
Beginpositie Eindpositie
De patiënt ligt met de wervelkolom op de fitball met beide voeten op de grond. De wervelkolom is in de neutrale positie. De handen zijn naast de oren. De patiënt ligt met de wervelkolom op de fitball met een voet op de grond en het andere been horizontaal gestrekt. De wervelkolom blijft in de neutrale positie. De handen blijven naast de oren.
Bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt langzaam het been afwisselend gestrekt ZONDER dat er beweging plaatsvindt in de wervelkolom en het bekken.
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten
Doelen Het belangrijkste doel van de oefening is het stimuleren van de optimale intermusculaire samenwerking tussen de M. Transversus abdominis als local stabiliser enerzijds en de M rectus abdominis en M. Oblique externus en internus als global stabiliser anderzijds.
Waar op te letten Van belang bij deze oefening is dat er geen beweging plaatsvindt in de wervelkolom.

·      De oefening wordt langzaam uitgevoerd met als doel 10 x 10 seconden de uitgangshouding vast te houden. De pauze tussen de herhalingen is 20 seconden.

·      Wat aan te bevelen is bij patiënten met wervelkolom klachten is eerst bewust de M. Transversus abdominis aan te spannen voordat de initiële beweging vanuit het been plaatsvindt.

·      Zorg aan het begin van de oefening dat de fitball ligt op een zachte mat. Hierdoor ligt de fitball meer stabiel. Als verzwaringsprincipe kan de zachte mat worden weggenomen of de fitball harder worden opgepompt; een labieler steunvlak ontstaat.

·      De oefening moet pijnvrij plaatsvinden. Dit met als doel om pijninhibitie in de wervelkolom te voorkomen.

·      De oefening moet langzaam worden uitgevoerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *