Oefening van de maand: Pelvic Tilt test van Hannu Luomajoki

Test van de maand: Pelvic Tilt
Beginpositie Eindpositie
De patiënt staat rechtop met de wervelkolom in zijn of haar individuele curvatuur. De patiënt heeft het bekken naar achteren gekanteld zonder dat er sprake is van beweging in de thoracale wervelkom.
Bewegingsverloop Vanuit de beginpositie wordt de patiënt gevraagd het bekken naar achteren te kantelen. Wanneer de patiënt dit kan en de thoracale wervelkolom blijft in de neutrale positie is de test negatief. Wanneer de thoracale wervelkolom afvlakt/beweegt is de test positief
Doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij patiënten met wervelkolom klachten waarbij er mogelijk sprake is van een flexiepatroon in de wervelkolom.
Doelen Het doel van deze test is om vast te stellen of er bij een patiënt sprake is van een compensatoir motorisch bewegingsgedrag waarbij er sprake kan zijn van een extensiepatroon
Uitleg Tijdens dynamische activiteiten wordt met name de lumbale lordose zo snel mogelijk in een lordose getrokken. Het daaropvolgende verlies aan actieve stabiliteit en toename van de passieve stabiliteit geeft meer belasting op de passieve ventrale wervelkolomstructuren, waardoor rugpijn kan ontstaan. Lang staan, reiken boven de macht zijn typische activiteiten die rugpijn veroorzaken bij een extensiepatroon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *